Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeDay care, schooling & family related issuesBosnia and Herzegovina

Породица/трудноћа

Description

Породиљско одсуство

Према законима о раду у оба ентитета (ФБиХ и РС) током трудноће, рођења дјетета и његе дјетета, жена има право на породиљско одсуство у трајању од једне године без прекида, а за двојке, треће или било које сљедеће дијете , жена има право на породиљско одсуство у трајању од 18 мјесеци без прекида.

На основу налаза сертификованог љекара, жена може започети породиљско одсуство 45 дана прије порођаја, а обавезно 28 дана прије порођаја.

Приликом коришћења породиљског одсуства радник има право на исплату плата у складу са законом.

 

Пренатална њега

За жене, везано за планирања породице, период током трудноће, приликом порођаја и трајања породиљског одсуства, обезбеђује се:

прегледи и третмани од стране гинеколога и бабице у вези с планирањем породице, трудноћом (укључујући пренатални период, порођај и постпартални период), услови који могу изазвати компликације трудноће и прекид трудноће из медицинских разлога, болнички третман кад је медицински неопходан и порођај у здравственим установама, патронажне посјете и породиљска брига и рутинска његу његоватељске сестре, дијагноза и лијечење стерилитета, in vitro оплодња, ближе регулисано посебним актом Фонда.

Постоје двије опције за пренаталну његу - посјете доктору у јавном систему (у клиници познатој као Дом здравља или Болница) или посјете приватном гинекологу. Женама се саветује да имају ултразвук најмање једном мјесечно током читаве трудноће. Постоје двије могућности које жене имају када је ријеч о порођају, да оду у своју локалну јавну породилишну болницу или једну од приватних болница лоцираних у Бања Луци или Палама.