Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeAccess to the culture of the host country/language coursesBosnia and Herzegovina

Учење језика

Description

У Босни и Херцеговини се говоре три службена језика: српски, босански и хрватски. За локално становништво веома је важно одредити језик којим говоре. У практичном смислу, то је  исти језик.

Разлике су сличне разликама између америчког и британског енглеског језика. Прије рата у бившој Југославији, језик се називао српско-хрватски / хрватски-српски језик. Овај назив се више не користи данас. Босански / хрватски / српски припадају групи словенских језика. Многе ријечи су сличне чешком или словачком, па чак и пољском и украјинском. Језик који се говори у Босни и Херцеговини припада истој групи скупини као што је руски, али је и даље битно различит.

У Републици Српској, већина знакова је написана на ћириличном писму, укључујући чак и цестовне знакове, па је тешко знати гдје сте, осим ако не знате писмо. У Федерацији БиХ у употреби је само латинично писма. Веома је уобичајено у градовима да ћете упознати људе који говоре енглески.

Удруга за језике и културу "Лингвисти" у Сарајеву нуди курс босанског, хрватског и српског језика. Свака разина траје четири мјесеца (18 тједана), са укупно 64 часа (4 часа тједно). Цијена курса је 117 КМ мјесечно (са ПДВ-ом).

Иако су српски, хрватски и босански постали званични језици, остају потпуно разумљиви међу собом. Ако научите један језик, можете говорити са било ким од скоро 20 милиона људи у четири земље, у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Србији.