Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeBankingBosnia and Herzegovina

Банкарство

Description

БАНКАРСТВО У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Банкарство у Босни и Херцеговини регулише Централна банка Босне и Херцеговине.

Банке у Босни и Херцеговини су независне у потрази за профитно оријентисаним пословним активностима заснованим на принципима солвентности, профитабилности и ликвидности.

Свакодневне платне трансакције се, уз изузетке, врше у босанским конвертибилним маркама (КМ), а могуће је користити различите врсте кредитних картица (Виса, МастерКард....)

Све велике стране валуте могу се слободно куповати и продавати у мјењачницама широм земље. Многе банке имају банкомате, омогућавајући вам да добијете валуту кад год желите.

 

На овом линку доступана је листа банака које раде у Босни и Херцеговини.

Листа банака је направљена по абецедном реду и редослијед на сајту не представља ранг и квалитет банке.

 

Често постављана питања о новцу / банкарству

Прије почетка припреме за путовања, погледајте нека од уобичајених питања везаних за новац / банкарство које су тражили странци у Босни и Херцеговини.

 

Колико новца могу да унесем у  Босну и Херцеговину?

Постоји лимит од 10 000 КМ за износ новца који можете да унесете у земљу. Ако уносите већи износ од овог и планирате да не потрошите све и изађете из земље са више од 10 000 КМ, морате га пријавити приликом доласка царинским службеницима. Добићете образац декларације коју морате предочити приликом одласка. Непоштовање може резултирати конфискацијом свих средстава приликом одласка.

Странац је дужан, на захтјев полицијског службеника граничне полиције Босне и Херцеговине на граничном прелазу, да преда доказ о посједовању финансијских средстава у износу од 150,00 КМ за сваки дан предвиђеног боравка у Босни и Херцеговини. Финансијска средства могу бити у готовини или безготовинским плаћањима, признатим од стране банкарског система Босне и Херцеговине, што очигледно може доказати издржавање странца у Босни и Херцеговини. (Члан 17 Правилника о упису и боравку странаца).

 

Гдје могу размјењивати новац?

Конвертибилна марка (БАМ) је једина законска валута у Босни и Херцеговини. Мјењачнице су свеприсутне у већим градовима, а рутински прихватају евре, америчке доларе и фунте. Ако размјењујете америчке доларе, од вас се може тражити да представите важећи облик ИД-а, а поступак може потрајати дуже пошто се биљеже серијски бројеви. Такве формалности не постоје када се размјењују друге валуте. Службено одобрене мјењачнице приказују лиценце са печатом Централне банке Босне и Херцеговине. Банке такође врше размјену валута, али готово увијек по мањe повољнијим  курсевима од малих мјењача. У сваком случају, не наплаћује се провизија. Постоје и размјењиве машине које се могу наћи на аеродрому и у главним тржним центрима. Девизни курс може флуктуирати више од 1% од једног дана до другог, али уопште, главне флуктуације се не јављају у кратком периоду.

 

Провјера путника?

Путнички чек може бити тешко уновчити , јер их све банке неће прихватити, а проналажење оних који ће то можда и  прихватити, може се показати као дуготрајан напор. Осим ако немате алтернативу, покушајте да се не ослањате на овај избор за вашу посјету Босни и Херцеговини.

 

Моја кредитна картица је украдена. Шта да радим?

Број хитних случајева за власнике картица:

Виза: + 1 303 967 1096

МастерКард: 1-636-722-7111

 

Треба ми готовина и замолићу маму да је пошаље. Шта да радим?

Ако останете без готовине, досегнете  максимум на кредитној картици, а хитно вам је потребан новац, можете користити услуге Вестерн Унион-а за брз трансфер новца. То вам омогућава  мноштво комерцијалних банака и пошта. Без обзира на валуту у којој се шаље новац, добићете новац у еврима.

 

Да ли су кредитне картице прихваћене свуда?

И кредитне и дебитне картице су сада широко прихваћене, иако је ситуација у руралним подручјима нешто другачија. Најчешће прихваћене картице су Виса, Виса Електрон, Мастер и Маестро. Друге су мање заступљене. Картице се ријетко користе у пекарама, продавницама брзе хране и продавницама дувана, а никада на тржницама, па је добро имати готовину уколико купујете на овим мјестима. Банкомати су бројни у већим градовима. Већина банака  неће наплатити провизију за преузимање готовине на банкоматима, али ваша властита банка може наметнути додатне трошкове. Провјерити прије пута.

 

Могу ли отворити банковни рачун као нерезидент?

Можете отворити банковни рачун у било којој од банака у било којој валути. У основи, у банку треба да одете са својим пасошем, документом који наводи адресу вашег боравка у Босни и Херцеговини и важећи уговор са домаћом организацијом/ организацијом у којој сте запослени као истраживач.