Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeBankingBosnia and Herzegovina

Bankarstvo

Description

Bankarstvo u Bosni i Hercegovini uređuje Središnja banka Bosne i Hercegovine.

Banke u Bosni i Hercegovini neovisne su u potrazi za profitnim poslovnim aktivnostima temelјem načela solventnosti, profitabilnosti i likvidnosti.

Svakodnevne platne transakcije, uz izuzetke, obavlјaju se u bosanskim konvertibilnim maraka (KM), a moguće je koristiti i različite vrste kreditnih kartica (Visa, MasterKard ...)

Sve veće strane valute mogu se slobodno kupiti i prodavati u mjenjačnicama širom zemlјe. Mnoge banke imaju bankomate, omogućujući vam da dobijete valutu kad god poželite.

 

Popis banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini dostupan je na ovom linku.

Popis banaka izrađen je abecednim redom, a redoslijed na stranici ne predstavlјa rang i kvalitetu banke.

 

Često postavlјana pitanja o novcu / bankarstvu

Prije početka pripreme putovanja pogledajte neke od najčešćih pitanja o novcu / bankovnom poslovanju koje traže stranci u Bosni i Hercegovini.

 

Koliko novca mogu donijeti u Bosnu i Hercegovinu?

Postoji ograničenje od 10.000 KM za iznos novca koji možete unijeti u zemlјu. Ako unesete veći iznos od ovog i planirate da ne potrošite sve i da napustite zemlјu s više od 10.000 KM, morate to prijaviti na granici   carinskim službenicima. Dobit ćete obrazac za deklaraciju koji morate predočiti prilikom odlaska. Nepridržavanje može rezultirati oduzimanjem svih sredstava za odlazak.

Na zahtjev policijskog službenika granične policije Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu stranac je dužan predati dokaz o posjedovanju financijskih sredstava u iznosu od 150,00 KM za svaki dan planiranog boravka u Bosni i Hercegovini. Financijska imovina može biti gotovina ili nenovčana plaćanja, koju priznaje bankarski sustav Bosne i Hercegovine, koji očito može dokazati održavanje stranca u Bosni i Hercegovini. (Članak 17. Pravila o prijavi i boravku stranaca).

 

Gdje mogu razmijeniti novac?

Konvertibilna marka (BAM) jedina je zakonska valuta u Bosni i Hercegovini. Mjenjačnice su sveprisutne u većim gradovima i rutinski prihvaćaju euro, američke dolare i funte. Ako razmjenjujete američke dolare, možda ćete morati predočiti valјani obrazac za identifikaciju, a postupak može potrajati dulјe zbog zabilјeživanja serijskih brojeva. Takve formalnosti ne postoje kada se razmjenjuju druge valute. Službeno odobreni mjenjači prikazuju licence s pečatom Centralne banke Bosne i Hercegovine. Banke također mijenjaju valutu, ali gotovo uvijek s nepovolјnim tečajem u odnosu na mjenjačnice. U svakom slučaju, nikakva provizija se ne naplaćuje.

Postoje i zamjenjivi strojevi koji se mogu naći u zračnoj luci i u glavnim trgovačkim centrima. Tečaj može varirati više od 1% od jednog dana do drugog, ali općenito, glavne fluktuacije se ne javlјaju u kratkom vremenskom razdoblјu.

 

Provjera putnika?

Putnički ček može biti teško unovčiti , jer ih sve banke neće prihvatiti, a pronalaženje onih koji će možda to prihvatiti, može se pokazati kao dugotrajan napor. Osim ako nemate alternativu, pokušajte da se ne oslanjate na ovaj izbor za vašu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

Moja je kreditna kartica ukradena. Što da radim?

Broj nositelјa hitnih kartica:

Visa: + 1 303 967 1096

MasterKard: 1-636-722-7111

 

Trebam gotovinu i molim mamu da je pošalјe. Što da radim?

Ako ostanete bez novca, dosegli ste maksimum na kreditnoj kartici i hitno trebate novac, možete upotrijebiti Vestern Union za brzi prijenos novca. To omogućava puno komercijalnih banaka i pošte. Bez obzira na valutu u kojoj se novac šalјe, dobit ćete novac u eurima.

 

Jesu li kreditne kartice prihvaćene posvuda?

I kreditne i debitne kartice sada su široko prihvaćene, iako je situacija u ruralnim područjima nešto drugačija. Najčešće prihvaćene kartice su Visa, Visa Elektron, Master i Maestro. Druge su manje zastuplјene. Kartice se rijetko koriste u pekarnicama, trgovinama brze hrane i trgovinama duhanima, a nikad na tržnicama pa je dobro imati gotovinu ako kupujete na tim mjestima. Bankomati su brojni u većim gradovima. Većina banaka neće naplatiti naknadu za podizanje gotovine na bankomatima, ali vaša banka može nametnuti dodatne troškove. Provjerite prije puta.

 

Mogu li otvoriti bankovni račun kao nerezident?

Možete otvoriti bankovni račun u bilo kojoj banci u bilo kojoj valuti. U osnovi, morate posjetiti svoju banku sa putovnicom, dokumentom koji navodi adresu vašeg boravka u Bosni i Hercegovini i važećim ugovorom s domaćom organizacijom / organizacijom u kojoj ste zaposleni kao istraživač.