Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeBankingBosnia and Herzegovina

Bankarstvo

Description

BANKARSTVO U BOSNI I HERCEGOVINI

Bankarstvo u Bosni i Hercegovini reguliše Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Banke u Bosni i Hercegovini su nezavisne u potrazi za profitno orijentisanim poslovnim aktivnostima zasnovanim na principima solventnosti, profitabilnosti i likvidnosti.

Svakodnevne platne transakcije se, uz izuzetke, vrše u bosanskim konvertibilnim markama (KM), a moguće je koristiti različite vrste kreditnih kartica (Visa, MasterKard....)

Sve velike strane valute mogu se slobodno kupovati i prodavati u mjenjačnicama širom zemlje. Mnoge banke imaju bankomate, omogućavajući vam da dobijete valutu kad god želite.

 

Na ovom linku dostupana je lista banaka koje rade u Bosni i Hercegovini.

Lista banaka je napravljena po abecednom redu i redoslijed na sajtu ne predstavlja rang i kvalitet banke.

 

Često postavljana pitanja o novcu / bankarstvu

Prije početka pripreme za putovanja, pogledajte neka od uobičajenih pitanja vezanih za novac / bankarstvo koje su tražili stranci u Bosni i Hercegovini.

 

Koliko novca mogu da unesem u  Bosnu i Hercegovinu?

Postoji limit od 10 000 KM za iznos novca koji možete da unesete u zemlju. Ako unosite veći iznos od ovog i planirate da ne potrošite sve i izađete iz zemlje sa više od 10 000 KM, morate ga prijaviti prilikom dolaska carinskim službenicima. Dobićete obrazac deklaracije koju morate predočiti prilikom odlaska. Nepoštovanje može rezultirati konfiskacijom svih sredstava prilikom odlaska.

Stranac je dužan, na zahtjev policijskog službenika granične policije Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu, da preda dokaz o posjedovanju finansijskih sredstava u iznosu od 150,00 KM za svaki dan predviđenog boravka u Bosni i Hercegovini. Finansijska sredstva mogu biti u gotovini ili bezgotovinskim plaćanjima, priznatim od strane bankarskog sistema Bosne i Hercegovine, što očigledno može dokazati izdržavanje stranca u Bosni i Hercegovini. (Član 17 Pravilnika o upisu i boravku stranaca).

 

Gdje mogu razmjenjivati novac?

Konvertibilna marka (BAM) je jedina zakonska valuta u Bosni i Hercegovini. Mjenjačnice su sveprisutne u većim gradovima, a rutinski prihvataju evre, američke dolare i funte. Ako razmjenjujete američke dolare, od vas se može tražiti da predstavite važeći oblik ID-a, a postupak može potrajati duže pošto se bilježe serijski brojevi. Takve formalnosti ne postoje kada se razmjenjuju druge valute. Službeno odobrene mjenjačnice prikazuju licence sa pečatom Centralne banke Bosne i Hercegovine. Banke takođe vrše razmjenu valuta, ali gotovo uvijek po manjim povoljnijim  kursevima od malih mjenjača. U svakom slučaju, ne naplaćuje se provizija. Postoje i razmjenjive mašine koje se mogu naći na aerodromu i u glavnim tržnim centrima. Devizni kurs može fluktuirati više od 1% od jednog dana do drugog, ali uopšte, glavne fluktuacije se ne javljaju u kratkom periodu.

 

Provjera putnika?

Putnički ček može biti teško unovčiti , jer ih sve banke neće prihvatiti, a pronalaženje onih koji će možda to prihvatiti, može se pokazati kao dugotrajan napor. Osim ako nemate alternativu, pokušajte da se ne oslanjate na ovaj izbor za vašu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

Moja kreditna kartica je ukradena. Šta da radim?

Broj hitnih slučajeva za vlasnike kartica:

Viza: + 1 303 967 1096

MasterKard: 1-636-722-7111

 

Treba mi gotovina i zamoliću mamu da je pošalje. Šta da radim?

Ako ostanete bez gotovine, dosegnete  maksimum na kreditnoj kartici, a hitno vam je potreban novac, možete koristiti usluge Vestern Union-a za brz transfer novca. To vam omogućava  mnoštvo komercijalnih banaka i pošta. Bez obzira na valutu u kojoj se šalje novac, dobićete novac u evrima.

 

Da li su kreditne kartice prihvaćene svuda?

I kreditne i debitne kartice su sada široko prihvaćene, iako je situacija u ruralnim područjima nešto drugačija. Najčešće prihvaćene kartice su Visa, Visa Elektron, Master i Maestro. Druge su manje zastupljene. Kartice se rijetko koriste u pekarama, prodavnicama brze hrane i prodavnicama duvana, a nikada na tržnicama, pa je dobro imati gotovinu ukoliko kupujete na ovim mjestima. Bankomati su brojni u većim gradovima. Većina banaka  neće naplatiti proviziju za preuzimanje gotovine na bankomatima, ali vaša vlastita banka može nametnuti dodatne troškove. Provjeriti prije puta.

 

Mogu li otvoriti bankovni račun kao nerezident?

Možete otvoriti bankovni račun u bilo kojoj od banaka u bilo kojoj valuti. U osnovi, u banku treba da odete sa svojim pasošem, dokumentom koji navodi adresu vašeg boravka u Bosni i Hercegovini i važeći ugovor sa domaćom organizacijom / organizacijom u kojoj ste zaposleni kao istraživač.