Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in Europe, Working in EuropeEntry conditions/visasBosnia and Herzegovina

Vize

Description

Savjet ministara Bosne i Hercegvoine je definisao bezvizni i vizni režim, kao i pojedinosti o državljanima zemalja koji za ulazak u Bosnu i Hercegovinu trebaju neki drugi dokument pored pasoša.

Ulazak i izlazak iz zemlje je jednostavan ukoliko imate odgovarajuću dokumentaciju.

Državljani sljedećih zemalja mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa pasošem ili ličnom kartom koja potvrđuje identitet i državljanstvo:

  • Zemlje članice Evropske unije

  • Zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma

  • Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Monaka, San Marina, Srbije, Svete apostolske stolice i Švajcarske

Detaljne informacije o državama čiji su građani izuzeti od viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu možete pronaći na linku.

Ostalima su potrebne vize koje se mogu pribaviti u ambasadama i konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu. Formalno, osobe koje uđu Bosnu i Hercegovinu sa vizom, imaju obavezu prijave boravka u policiji u roku od 24h od ulaska u državu.

Ukoliko ulazite u Bosnu i Hercevoginu sa privatnim motornim vozilom, potrebno je da imate potvrdu o registraciji vozila, dokaz o vlasništvu nad vozilom i dokaz o posjedovanju polise osiguranja validnog na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ukoliko ne posjedujete takvo osiguranje, potrebno je da ga kupite na graničnom prelazu.

Minimum sredstava potrebnih za boravak stranaca na teritoriji Bosne i Hercegovine je 150 BAM – 150 konvertibilnih maraca (ili ekvivalent u dostupnoj konvertibilnoj valuti), za svaki dan planiranog boravka.

 

Lista ambasada i konzularnih predstavništva Bosne i Hercegovine u svijetu

Lista stranih ambasada i konzularnih predstavništava u Bosni i Hercegovini

 

Isticanje važenja vize

Zahtjev za produženje roka važenja viza podnosi se organu Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnom za poslove stranih državljana, prema mjestu prebivališta stranog državljanina.

Datum isteka vize se produžava za period do 90 dana.

 

Vizne informacije