Skip to main content
Bosnia and Herzegovina
Living in EuropeHealth insuranceBosnia and Herzegovina

Zdravstveno osiguranje

Description

ZAŠTITA ZDRAVLЈA

Bosna i Hercegovina potpisala je ugovore o socijalnom osiguranju s Hrvatskom, Turskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom, Austrijom, Nјemačkom, Belgijom, Nizozemskom, Luksemburgom.

Stranci u Bosni i Hercegovini bit će pokriveni svim medicinskim troškovima, osim ako nisu obuhvaćeni osiguranjem kako je predviđeno bilateralnim ugovorom o zdravstvenom osiguranju između njihove zemlјe porijekla i Srbije. Osigurane osobe iz Austrije i Slovenije mogu koristiti europsku zdravstvenu iskaznicu u RS.

Usluge, pokriće i troškovi

Državnom  zdravstvenom službom upravlјa Državni zdravstveni fond (FZO). Očekujte dobro obučeno osoblјe, kao i duge redove  i probleme zbog nedostatka raspoloživih resursa i opreme u javnim zdravstvenim centrima i bolnicama.

FZO pokriva medicinske usluge kao što su specijalistički tretman, hospitalizacija, recepti, trudnoća, porođaj i rehabilitacija. Provjerite kod svog poslodavca da li ste registrirani kod FZZ-a.

Zdravstvene iskaznice izdaju se svake godine, a bosanski poslodavci dužni su da ih obezbijede osoblјu sa punim radnim vremenom, iako to može biti neprihvatlјivo za određene poslodavce. Ovom karticom zdravstvenog osiguranja imate pravo na pristup državnim zdravstvenim ustanovama i besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Međutim, za samozaposlene osobe očekuje se puni doprinos. Nezaposleni, starije osobe, umirovlјenici, oni koji pate od dugotrajne bolesti i oni koji su majki odsutni isklјučeni su iz plaćanja.